CSOPORTOK

  Mi az a bodywork, és mire jó?

   .

  Ez egy olyan önismereti munkamódszer, ami alapvetően a testtel dolgozik, abból indul ki, de a testet, a lelket és a szellemet (tudatot) egységként tekinti, hiszen ezek egymás elválaszthatatlan részei, és rendkívül szoros kölcsönhatás van köztük.

   .

  A bodywork-öt leggyakrabban táncterápiának fordítják, de mi a DITÉ-nél sokkal jobban szeretjük inkább mozdulatterápiának hívni. A tánc szóról ugyanis a legtöbben arra asszociálunk, hogy előre betanult lépésekkel, pontos szabályok szerint kell mozogni a zenére; és addig kell gyakorolnod, amíg nem sikerül tökéletesen. A bodywork-nek pedig ilyesformán semmi köze nincs a tánchoz.

  Tökéletes bodywork-ös mozdulat például a mozdulatlanság is. Ebben a módszerben nem az a lényeg, hogy mit csinálsz pontosan, vagy hogyan csinálod, sokkal inkább az, hogy mit élsz át közben.

  Zene sem feltétlenül kell hozzá, bár a legtöbbször szükséges és hasznos is. A különféle zenék más-más érzelmeket váltanak ki belőlünk, és emberenként is változhat, kit hova sodornak vagy repítenek az adott dallamok.

  Szóval a bodywork alatt úgy mozdulsz a zenére, ahogyan az leginkább fakad BELŐLED, a lényedből. Ilyenformán lehet akár szabad tánc is, de lehet, hogy csak állsz, szemkontaktusban a Veled szemben állóval, és sírsz; vagy éppen megöleled, és átéled, hogy végre nem vagy egyedül; és még sorolhatnám.

  Ha ez így túl ijesztő, vagy megfoghatatlan volna Neked, két dolog is van még, amit érdemes tudnod. Az egyik, hogy minden gyakorlat előtt – sokszor közben is – elhangzanak instrukciók arra vonatkozóan, hogy mi a „feladat”, mire érdemes figyelned önmagadon belül. Szóval mindig lesz egy ilyesfajta mankód. Azért nem lehet konkrétan megfogalmazni, milyen gyakorlatokra számíts, mert amennyire sokszínű és összetett az ÉLET, annyira hatalmas a tárháza a gyakorlatok fajtáinak is. Ráadásul az adott csoportvezető személyisége, energiái is tovább színezik a palettát.

  A másik, hogy ezt nem tudod rosszul csinálni. Bárhogy csinálod, bárhogy mozdulsz (vagy nem mozdulsz), és bármit is élsz át közben, az mindenképpen előbbre visz Téged, tehát „jó”. Mindemellett ebbe is bele kell tanulni, bele kell szokni. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon nagy értéke van a gyakorlatok utáni megosztó köröknek, ahol mindenki elmesélheti a felismeréseit, átéléseit; így ha új vagy egy ilyen csoportban, a többiek élményei is mankóként szolgálnak arra vonatkozóan, hogyan figyeld magad, hogyan haladj a saját utadon ezzel a technikával.

  A módszer (többek között a kineziológiához hasonlóan) alapvetően abból indul ki, hogy minden élmény elraktározódik a sejtjeinkben; és legfőképpen az elfojtott érzelmek – amik a tudattalanunkban lapulva a lelkünk (és hosszú távon a testünk) betegségeit is okozzák – blokkokat képeznek a testünk bizonyos pontjain. Van, aki a nyakába, vállába gyűjti a mindennapi feszültséget, van, aki gyomrába, stb.; ezek talán a leginkább érezhető, a leginkább tudatos blokkjaink, de ezeken kívül is számtalan van, amit csak akkor érzel meg, ha a legkínzóbbak eltűnnek. A bodywork-kel ezeket a blokkokat lehet felszínre hozni, és feloldani.

  Minden ember másképp működik, és sokféle út vezethet a megoldáshoz. Van, aki könnyebben él át érzelmeket, és nehezebben mozdul, neki általában arra érdemes figyelnie, hogy az érzelmeket idővel mozdulatokká tudja transzformálni, így közelítve a teljességhez. Aki viszont nehezen érez, de sokat mozog, annak abban segíthet, hogy a mozdulatokat lelassítva, azok lelki forrását kutatva eljusson az érzelmei felismeréséhez, átéléséhez.

  Abban is nagyon hatékony ez a módszer, hogy segítségével kiléphetünk a megszokott, de bennünket hátráltató klisékből, levethetjük (elengedhetjük) azokat az érzelmi reakciókat, amik csak nehezítik az életünket, és új, számunkra kellemesebb mintákat építhetünk a helyükre.

  Pár hónapnyi bodywork olyan, mint egy alapos lélek-renoválás, de legalábbis egy óriási nagytakarítás.

  Ráadásul egy bő fél órás, erőre és/vagy haragra fókuszáló gyakorlatsorozat még alapos izomtónus-formáló és zsírégető hatással is bírhat. ;)

   .