CSOPORTOK

  Miért fontos számunkra az integráció?

  .

  Minden ember (bennünket is beleértve) tele van önhazugságokkal. Ez alapvetően rendben van, tehát nem elítélendő; egyszerűen túlélési mechanizmus, egyfajta védekezés a bennünket körülvevő világ végeláthatatlan elvárásaival szemben. (Mi a „jó”, mi a „helyes”, mi az „értékes” egy emberben, stb.)

  Boldogtalanságunkat, elégedetlenségünket szinte mindig az okozza, hogy (ezek miatt az önhazugságok miatt) a saját belső és külső valóságunk, és a magunkról (s a világról) alkotott kép között egy valamekkora szakadék tátong. Ez az űr, ez az eltérés (elcsúszás) okozza a feszültséget, az alapvető konfliktushelyzetet a lelkünkben. (Tehát nekem másmilyennek kellene lennem, a világnak másmilyennek kellene lennie.) Ez néha megnyilvánul „kézzel fogható”, egyértelmű dolgokban, néha pedig észre sem vesszünk magunkban, hogy mi az, amit nem akarunk (vagyunk képesek) meglátni, befogadni.

  Boldogság (nyugodtság, elégedettség) érzése akkor keletkezhet bennünk, amikor az elképzeléseink (elvárásaink) megegyeznek a történésekkel és a képpel, amit látunk.

  Ebből következik, hogy minél több dolgot vagyunk képesek elfogadni önmagunkon belül (például az eddig magunk által is elítélt érzéseket: irigység, féltékenység, kapzsiság, gyűlölet, stb…), annál ritkábban keletkezik konfliktus, feszültség a lelkünkben.

  .

  Van egy mondás, miszerint Isten bennünk van. Mi ebben hiszünk. (Amennyiben Isten a mindenséget jelenti, és nem egy szakállas bácsit.)

  Lelkünk palettáján mindnyájunknak ott van minden szín. Lehet, hogy valakinek a pirosból kevesebb, a kékből pedig több, vagy fordítva, de mindenből van valamennyi. Minden érzelem, amit az emberiség valamely tagja valaha tapasztalt, ott szunnyad bennünk is, és bizonyos eseményekkel (vagy események sorozatával) elő lehet hozni. Minél inkább azon vagyunk, hogy bizonyos részeinket letagadjuk, annál inkább megtagadjuk magunktól Istent, a mindent, a teljességet. És fordítva:

  Minél inkább azon vagyunk, hogy minden minőséget, minden aspektust, minden érzést elfogadjunk, annál közelebb jutunk a teljességhez, a belső békéhez és kiegyensúlyozottsághoz, a boldogsághoz.

  Mi erre törekszünk.

  .

  Köszönjük, hogy elolvastad ezt annak érdekében, hogy egy nyelvet beszéljünk; gratulálunk hozzá!

  DITÉ csapat