CSOPORTOK

  KÖNYVAJÁNLÓK

   

  Don Richard Riso és Russ Hudson:
  AZ ENNEAGRAM BÖLCSESSÉGE

  Útmutató a kilenc személyiségtípus lelki és szellemi fejlődéséhez

  Ha már esetleg jól ismered az Enneagram tipizáló rendszerét, akkor is nagyon-nagyon ajánljuk ezt a könyvet. Szerintünk ez a piacon található legátfogóbb, legprecízebb könyv, ráadásul gyakorlatias szemléletű, így remekül használható önfejlesztő, önismereti munkához.

  A szerzők ugyanis behatóan ismerik Ken Wilber tudatfejlődési modelljét, és ezt a tudást felhasználták ebben a könyvben is; így mind a kilenc személyiségtípuson belül további kilenc fejlődési szintet határoztak meg, ami rendkívül izgalmassá, és igazán használhatóvá teszi ezt a könyvet arra, hogyleleplezzük személyiségünk korlátozó mintáit, és tényleg elindulhassunk a valódi lényünk adta szabadság felé.

  Tovább olvasom…

  .

  ,

  John Bradshaw: VISSZA ÖNMAGUNKHOZ

  A bennünk élő gyermek felfedezése

  Tagadhatatlan tény, hogy rengeteg ember szenved és boldogtalan. Még azok is, akik már ébredeznek, jógázni, meditálni járnak, spirituális könyveket olvasnak, és igyekeznek gyakorolni a tudatosságot és a jelenlétet, még közülük is rengetegen küzdenek a mindennapi életükben olyan nehézségekkel, amikből nem látják a kiutat. Ez a könyv nekik is adhat válaszokat, egy újabb lendületet a valódi lényük tiszta átélése felé.

  A szerző finoman és gyengéden, de – ha nyitottan és bátran olvasod – igazán mélyen vezet el téged a benned élő gyermek önmagadhoz, akit talán réges-rég magára hagytál; és őrajta keresztül megmutatja neked, hogy mire is van valójában szükséged ahhoz, hogy egy sokkal könnyedebb, örömteli és kiteljesedett életet élj.

  Tovább olvasom…

   .

   .

  Susan Forward: MÉRGEZŐ SZÜLŐK

  Mindannyian úgy érkezünk erre a világra, hogy csodálattal tekintünk a szüleinkre, szinte Istenként tekintünk rájuk, hiszen életünk elején tőlük függ a túlélésünk. Aztán később ugyan többé-kevésbé leválunk róluk, igyekszünk kialakítani a saját életünket, miközben – ha nem követtek el igazán nagy hibákat – továbbra is tiszteljük, szeretjük őket. Ez alapvetően rendben is van így, hiszen nincs tökéletes szülő, de minden szülő törekszik arra, hogy a gyermekének a tőle telhető legjobbat és legtöbbet adja. Ők is emberek, fontos őket elfogadnunk olyannak, amilyenek.

  Azonban ez sokszor igen nehéz, vagy akár lehetetlen. Ilyenkor pedig gyakran önmagunkat kezdjük el ostorozni, amiért nem vagyunk elég jó gyerekek, és nem szeretjük őket igazán vagy eléggé.

  Ez a könyv abban segít, hogy észrevegyük, miféle spirálban is vagyunk: Amilyenek vagyunk, amennyire képesek vagyunk szeretni magunkat és őket, az az ő tükörképük, az ő tetteiknek az eredménye. A legjobb szándék ellenére is számtalan ponton követhettek el (a mi kárunkra) hibákat, amit – bár az ő felelősségük -, felnőttként a mi feladatunk helyre hozni. Önmagunk érdekében.

  Tovább olvasom…

  .

  Az Élet-Öröm Programok keretein belül szervezett, államilag akkreditált Életvezetési Tanfolyamon részt

  Eric Berne: EMBERI JÁTSZMÁK

  Játszma. Bizonyára hallottad már ezt a kifejezést, ha foglalkozol önismerettel, és ilyen érdeklődésű emberek körében mozogsz. Ha szeretnéd tudni, valójában mit is nevezünk játszmának, és hogyan is néznek ki a legalapvetőbb játszmáink, akkor ez a könyv választ ad Neked minderre.

  Közérthető nyelven írja le, milyen énállapotaink lehetnek, mi az alapvető különbség az időtöltések, a riutálék és a játszmák között; illetve megértheted, miért is mérgezik a játszmák emberi kapcsolatainkat.

  Ha már megtanultad felismerni azokat a játszmákat, amiket az életed során Te is elsajátítottál, esélyed lesz kilépni ezekből, és helyettük hiteles, valódi kommunikációt folytatni azokkal, akiket szeretsz.

  .

  Hermann Hesse: DEMIAN

  Ezt a könyvet akár könnyed regényként is definiálhatnánk – pláne az itt felsorolt legtöbb könyvhöz képest -, de annál azért sokkal több.

  Emil Sinclair, a főhős a századforduló polgári családjából származik, a hagyományok, a rend, a konzervatív szemlélet “illik”-szagú légkörében nő fel. Az ő elbeszélésén keresztül ismerhetjük meg, milyen hatással is tud lenni egy éber tudatosságban, valódi jelenlétben lévő ember (Demian) egy átlagos, szabálykövető, fiatal elmére. Végigkísérhetjük, Demain hogyan válik Emil barátjává, tanítójává, egy egészen újfajta szemléletmód, egy új élet kapuját tárva ki előtte, ami persze sokszor fájdalmakkal és bizonytalansággal is jár, nem csak misztikus szépséggel.

  “Minden ember élete kísérlet, hogy eljusson önmagához.” - írja Hesse, és Emil életén keresztül ennek az útkeresésnek egy lehetséges módját láthatjuk. A könyv olvasmányos, és igen elgondolkodtató.

  .

  .

  Féderer Ágnes: SORSÁTHALLÁSOK

  Ez egy egészen rendkívüli könyv.

  Féderer Ágnes olyan olvasmányosan – néhol lebilincselően – ír a családállítás témájában, hogy időnként egy kellemes regényben éreztem magamat. Közben pedig rengeteg hasznos információt nyújt mind a családállítás módszerének alapvetéseiről, mind a magyar családállítás történetéről és helyzetéről.

  Szakkönyv ez, ami azért mégsem az; egyszer sem éreztem száraznak vagy unalmasnak. Bátran ajánlom ezt a könyvet azoknak is, akik nem igazán ismerik még a módszert, és szeretnének többet tudni róla. Remek első lépés lehet: képbe kerülsz, mi is ez pontosan, mire jó és hogyan működik. Segít eligazodni a különböző családállítási stílusok között, amik az elmúlt harminc évben kialakultak, hogy kiválaszthasd a Te nézeteidnek és értékrendednek legmegfelelőbb szakembert.

  Aki pedig komolyabban érdeklődik a módszer iránt, mindenképpen szánjon erre a könyvre néhány órát! Úgy is mondhatnám, hogy kötelező olvasmány. ;)

   

   

   

  .

  .