CSOPORTOK

  Vissza Önmagunkhoz

  A bennünk élő gyermek felfedezése

  .

  Rengeteg spirituális tanítás szajkózza, hogy szeresd önmagad. Viszont tény – és tapasztalatom szerint ennek a tudása még nem annyira elterjedt -, hogy igazából többé-kevésbé csak annyira vagy képes szeretni magadat, amennyire a szüleid szerettek téged kicsi gyermekkorodban. (Sokan azonban alig emlékszünk már életünknek eme pár évére.)

  A továbbiakban szinte az egész világ arra kondicionált bennünket, hogy valamilyenné váljunk. Megtanultuk, hogyan illik viselkedni, megtanultunk szerepekben létezni, megtanultunk felnőtt módjára viselkedni. És valahol az úton önmagunkat veszítettük el, valódi természetünket, önfeledtségünket, spontaneitásunkat, kreativitásunkat, az életörömöt. Ez a könyv visszavezet bennünket lényünk forrásához, a gyermekhez, aki ott él bennünk – mindannyiunkban -, és akit talán réges-régen mi magunk is magára hagytunk. Egy csodálatosan megindító és valódi, mély változást hozó önismereti úttal gazdagodhatunk általa.

  .

  A csecsemőben ott van a legmélyebb bizalom. Bizalom az életben, a világban. Abban, hogy minden rendben van, hogy az élet élvezetes, jó dolog, a világ pedig biztonságos és szerető közeg. Ha csecsemőként velünk a szükségleteinknek megfelelően bántak, anyukánk mindig a közelünkben volt, igényeink szerint szoptatott és gondozott, rengeteget tartott bennünket ölben, visszatükrözte az érzéseinket, visszhangozta a gügyögésünket, akkor felnőttként is a mindennapjaink részét képezi a nyugalom, a „rendben lesz minden” érzése, és emberi kapcsolatainkban is képesek vagyunk a bensőségességre és a bizalomra.

  Később, amikor mászni kezdünk, tombol bennünk az akaraterő. A világ kinyílik, és hihetetlenül izgalmas, felfedezésre váró hellyé alakul. Mindenhez szeretnénk közelebb kerülni, megvizsgálni, megkóstolni, alaposan megismerni. Nem ismerünk lehetetlent, nem ismerjük a kudarc fogalmát, a századik popsira huppanás után is újra felállunk, és megpróbálunk járni.
  Ebben az időben arra van szükségünk, hogy hagyjanak bennünket szabadon felfedezni, miközben persze biztonságossá teszik a környezetet, ahol vagyunk. Arra is szükségünk van, hogy lehessünk kontrollálatlanul dühösek, ha valamilyen tervünkben korlátoznak bennünket, illetve hogy mondhassunk mi is nemet; és bármit teszünk vagy érzünk, fontos azt éreznünk a szüleink felől, hogy ez rendben van. Szabad ilyennek lennünk. Ha ezeket hiánytalanul megkaptuk, akkor felnőttként is van bennünk életerő, önbizalom; tudunk célokat kitűzni (és előbb-utóbb el is érjük őket), képesek vagyunk döntéseket hozni, bizalommal tekintünk az új dolgok felé, tudunk nemet mondani másoknak, és konfrontálódni, ha arra van szükségünk. Képesek vagyunk érezni a valódi szükségleteinket, elengedni a teendőket, és ha fáradtak vagyunk, képesek vagyunk akár akkor is pihenni, ha a lakásban kupi van éppen.

  A könyv természetesen folytatja az óvodás korral, egészen serdülőkorig. Gyakorlatokkal segít neked, hogy újra közelebb kerülj a kicsi magadhoz, és felfejtsd, újra átéld azokat az érzéseket, amiket akkoriban még nem voltál képes feldolgozni. Segít, hogy megadd gyermek önmagadnak azt a minőségű szeretet és támogató, feltétel nélküli elfogadást, amire mindig is vágytál. Segít, hogy önmagad jó anyukája és apukája legyél, és ezáltal egy sokkal egészségesebb, boldogabb felnőtté válj.

  .